...
skip to Main Content
СПОРТ ПРИ БРЕМЕННОСТ

СПОРТ ПРИ БРЕМЕННОСТ

В очакване на новия член на семейството, всеки аспект от ежедневието става предмет на обсъждане и преосмисляне. Една от ключовите теми, която засяга здравето на майката и бебето, е значението на физическата активност и спорта по време на бременността.

Движението и практикуването на спорт оказват голямо влияние в качеството на живот на всеки човек, а при бременността имат и огромно значение за правилното развитие на плода.

ШИРОКИЯТ СПЕКТЪР НА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

При споменаване на думата „спорт“, често си представяме интензивни упражнения или състезателна активност. В контекста на бременността обаче, спектърът на физическа активност е много по-широк. Включва не само упражнения като пилатес, плуване или йога, но и ежедневни дейности като разходки, упражнения в домашни условия със собствена тежест, или дори танци.

НАУКАТА ЗАД ДВИЖЕНИЕТО

Движението и активността имат безброй ползи. Развитието на плода винаги може да бъде повлияно положително с тренировки за бременни поради няколко причини, но най-лесно е да се обясни с пример.

Когато се движим, това кара кръвта да циркулира из тялото, което дава на кръвоносните съдове много по-бърз и лесен достъп до утробата. Подобрява се кръвообращението и лимфообращението, както на майката, така и на детето. Чрез кръвта се пренасят витамини, минерали и всички важни хранителни вещества, които чрез утробата достигат до плода. Това е най-естественият начин да бъдете полезни на вашето бебе. Също така, активността помага на майката да се справя със стреса и тревожността, свързани с променящото се тяло и предстоящите промени в живота.

ПОЛЗИ ОТ ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

 • Превенция:

Намалява риска от усложнения като гестационен диабет или повишено кръвно налягане по време на бременността.

 • Психическо благосъстояние:

Активният начин на живот може да допринесе за цялостния тонус, добрия сън, регулиране на настроението и намаляване на симптомите на депресия.

 • Подготовка за раждане:

Физическата активност укрепва мускулите, което е основен компонент при раждане, допринася за поддържане на нормално тегло.

 • Майчинство:

Подпомага бързото възстановяване след раждане и всички ежедневни дейности свързани с този период.

Photo by Yan Krukau from Pixels

ВАЖНОСТТА НА ИНДИВИДУАЛНИЯ ПОДХОД

Въпреки общите препоръки, всеки организъм е уникален. Някои жени могат да продължат с по-интензивни тренировки, докато други могат да се чувстват комфортно с по-леки упражнения. Ето защо е критично да се консултирате със специалист и да провеждате тренировки, които са подходящи за вашата бременност.

Активният начин на живот по време на бременността е ключов за здравето и благополучието на майката и бебето. Независимо дали сте фен на пилатес, предпочитате плуване или просто обичате да се разхождате в парка, най-важното е да останете активни и да слушате своето тяло.

ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Пилатес реформър играе водеща роля за тренировките на бъдещите майки като подпомага стимулирането и укрепването на тазовото дъно и коремните мускули, които са основни при раждането.

Както всяка жена, която е тренирала пилатес, знае че тази система от упражнения предлага комбинация от сила, гъвкавост и концентрация. Но когато преминавате през периода на бременност, тези тренировки могат да предложат допълнителни предимства, които може би не сте обмисляли досега.

Като екип от професионалисти, искаме да ви информираме за предмиствата от тренировките по време на бременността и да ви подготвим за големите предизвикателства на майчинството.

Когато изпълнявате упражненията на реформър е важно да се фокусирате върху правилното изпълнение и да слушате инструкциите на вашия треньор.

ЛИЧЕН АРХИВ

ПОЛЗИ ОТ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

 • Укрепване на тазовото дъно:

Това е зона, която често се пренебрегва в стандартните тренировки. Пилатес акцентира точно върху укрепване на мускулите на тазовото дъно, което е от критично значение по време на бременност и раждане.

Техниките на дишане в пилатес помагат за подобряване на оксигенацията на кръвта. По време на бременността правилното дишане може да помогне както на майката, така и на бебето.

Бременността може да донесе допълнителен стрес върху гърба и кръста. Упражненията в пилатес помагат за укрепване на коремните и гръбначните мускули, което може да намали болката и дискомфорта.

 • Гъвкавост и баланс:

С прогресирането на бременността, тялото променя центъра не тежестта. Пилатес помага за поддържане на баланса и гъвкавостта.

 • Отпускане и самоконтрол:

Бременността е прекрасен, но също така и стресиращ период. Тренировките по пилатес предлагат време за отпускане и усъвършенстване на самоконтрола.

 • Подготовка за раждане:

Силата и издръжливостта, които придобивате от пилатес, могат да бъдат полезни по време на раждането.

 • Добро настроение!

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНИ ТРЕНИРОВКИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Въпреки всички ползи, е важно да подхождате към тренировките с внимание и предпазливост:

 • Консултация:

Винаги се консултирайте с гинеколог преди да започнете или продължите тренировките.

 • Изберете опитен треньор:

Потърсете треньор с опит в работа с бременни. Те ще знаят как да адаптират упражненията според вашите нужди.

 • Слушайте тялото си:

Ако усещате дискомфорт или болка, незабавно спрете и обсъдете проблема с треньора си.

Пилатес е уникален инструмент, който предоставя на бъдещите майки възможността да се наслаждават на бременността, като същевременно подготвят тялото и ума за предизвикателствата на раждането и следващите години на майчинство.

Както винаги, ключът е в индивидуалния подход, затова търсете професионален съвет и насоки, за да се уверите, че тренировките са подходящ за вас.

Помнете, че не трябва да променяте нищо във вашите навици по време на бременността, без първо да се консултирате с вашия гинеколог. Вашето здраве и това на детето ви са на първо място!

Бременната жена трябва да се старае да осигури на тялото си всичко необходимо, за да има правилен имунен отговор.

По този начин и плодът през деветте месеца се чувства добре, получава всичко необходимо за развитието си и получава най-хубавият подарък, поднесен от своята майка – здраве!

ЛИЧЕН АРХИВ

Автори: Мария-Магдалена Бъзинска и Гергана Моху

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.