...
skip to Main Content
КАКВО Е ФУНКЦИОНАЛНО ТРЕНИРАНЕ

Най-добрият начини за повишаване на ефективността на тялото и справяне с ежедневните физически задачи е функционалната тренировка. При нея упражненията са насочени към подобряване на функционирането и работата на тялото в извършване на определена дейност, а не просто тренирането на отделни мускули.
Функционалните тренировки включват специално подбрани упражнения, които симулират натоварването от ежедневните ни занимания, дадена работа или спорт, като така тренират мускулите и движенията, свързани с тях. За разлика от други методи, при функционалните тренировки, мускулите от различните части на тялото се тренират заедно и координирано, като това спомага за хармоничното развитие на тялото и неговите качества. Характерно за функционалните упражнения е, че те са многоставни и често включват уреди като медицински топки, пудовки, въжета, ластици, лостове и други аксесоари. Тялото се натоварва във всички равнини и няма изолирани упражнения, неестествени за ежедневните движения на човек.

КАКВО ВКЛЮЧВА ФУНКЦИОНАЛНАТА ТРЕНИРОВКА
  • Силова тренировка

От силова тренировка се нуждае всеки човек, без значение от пол, възраст или възможности, за да подобри качеството си на живот. Силовата тренировка включва упражнения със съпротивление, с цел повишаване на силата. Съпротивлението може да се получи от различни източници като: собственото тегло, свободни тежести или различни аксесоари ( медицинска топка, пудовки, ластици ). Всички комплексни, многоставни упражнения са добри за силовата тренировка на начинаещ или на човек с малък или среден тренировъчен опит.

  • Кардио-тренировка

Неизменна част от постигането на добро здраве е кардио-тренировката (упражнения, които натоварват сърдечно-съдовата система).

Основни ползи от Кардио-тренировката: намалява процента на подкожни мазнини, подобрява функциите на сърцето, подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите, намалява стреса, повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото.

Кардио-упражнение може да се нарече всяко упражнение, което повишава честотата на сърдечния ритъм и циркулацията на кръвта. Тренировката може да бъде с уред ( пътека, кростренажор, велоергометър, гребен тренажор, спинър и др.) или с подбрани упражнения изпълнени с подходяща интензивност ( напр. забавни комплекси от движения и игри ).

  • Тренировка за Мобилност

Това е тренировка, целяща подобряване на подвижността и гъвкавостта на тялото. Тук включваме динамично и статично разтягане, както и различни техники и похвати за развиване на еластичност на мускулите и увеличаване обема на движение във всички стави. Стабилност на тялото в пространството и координация.

При редовни и интензивни тренировки или обездвижване, много от мускулите се скъсяват, което нарушава мускулния баланс. Това пречи на нормалната стойка и движения и създава постоянно мускулно и ставно напрежение, което води до проблеми в опорно-двигателния апарат.

функционални тренировки
КЪДЕ ДА НИ НАМЕРИТЕ
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.