...
skip to Main Content
РАЗНООБРАЗИЕ В ТРЕНИРОВКИТЕ: ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?

РАЗНООБРАЗИЕ В ТРЕНИРОВКИТЕ: ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?

На първо място, трябва да разберем петте елемента, необходими за един добре балансиран тренировъчен план. Докато повечето хора мислят главно за кардио и силови тренировки, често срещани в много фитнес зали, забравят други важни компоненти. За добро здраве трябва да разтягате мускулите си, да изградите сила в центъра на тялото и да упражнявате баланса.

Много упражнения изпълняват едно или повече от тези категории. Имайте предвид, че не е нужно да отделяте еднакво време за всеки от тези елемента. Не случайно силовите и кардио тренировки са най-широко праквтикувани!

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ЦЯЛОСТНАТА ВИ ФОРМА

Повечето тренирвъчни програми повтарят един и същ набор от движения всеки път. Въпреки това, стандартната кардио тренировка или рутинно вдигане на тежести ще ви изкарат на „бягащата пътека на скуката“.

Еднообразието е сигурен начин да се  запътите към провала!

Скуката убива повече фитнес планове от всичко друго“, казва Гунар Питърсън, личен треньор в Бевърли Хилс. Въз основа на неговия над 20-годишен опит, той казва, че повечето хора се отказват, след като тренировките започнат да бъдат предвидими или монотонни. „Когато умът ви не е ангажиран и тялото ви не е предизвикано, тогава започвате да съкращавате тренировките или да ги пропускате напълно.“

Това е една от причините много хора, които се опитват да отслабнат, да стигнат до мястото, където вече не горят мазнини. Дори за човек, който не се опитва да отслабне, ползите от всяка тренировка ще намалеят с времето, когато няма разнообразие.

Включването на разнообразни упражнения и съпротивление обхващащи повече мускули по по-добър начин ще подобри цялостното ви състояние. Повтарянето на едни и същи движения със същите тежести само ще укрепи специфичните мускули, които се активират по време на тренировката. В резултат на това по-малките мускули в областта често могат да останат недостатъчно развити.

Този дисбаланс може да увеличи риска от падане, контузии и други наранявания. От съществено значение за вашето здраве е всичките ви основни и поддържащи мускули да бъдат развити и укрепени.

КАК РАЗНООБРАЗИЕТО Е СВЪРЗАНО СЪС СПОРТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Въпреки че някои спортисти често фокусират тренировките си върху движения, които са тясно свързани с техния спорт, това се оказва голяма грешка. Тези, които умишлено разнообразяват тренировките си, подобряват представянето си по време на тренировки и важни събития. В състезанията ,например, където се отчитат частите от секундата, тези допълнителни ползи наистина имат значение!

НЕ СЛУЧАЙНО КОНЦЕПЦИЯТА НА СТУДИО 7 Е РАЗНООБРАЗИЕ В ТРЕНИРОВКИТЕ

Всеки човек има нужда от различни дживения, освен за добрата си физическа форма, а и за поддържане на интерес, чрез предизвикателства. Друг изключително важен елемент е индивидуалният подход към всеки, което всъщност отличава студиата.

Независимо колко важно е да се практикуват движения от различни спортни дисциплини, все пак най-важно е всичко да е съобразено с личните дадености, възможности и състояние на всеки клиент. За всичко това следят личните треньори, която задача, освен да водят самата тренировка, е да следят развитието, нуждите и предпочитанията на всеки индивидуално.

Те са хората, които не само ще следят техниката на изпълнение на всяко упрежнение, но също така ще ви мотивират, насърчават и ще ви препоръчват различни видове тренировки. Въпреки че нищо не е задължително и всеки човек си има лични съобразжения или предпочитания, ние силно окуражаваме разнообразието, защото вярваме, че така се постигат и най-добрите резултати – и физически, и емоционално.

Източници: HERE’S WHY CROSS TRAINING IS IMPORTANT by Milo Fitness Factory
The One Thing All Personal Trainers Tell Their Clients to Do More Of by Emma Haak
This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.