...
skip to Main Content
МАСТНИТЕ КЛЕТКИ НИКОГА НЕ ИЗЧЕЗВАТ

МАСТНИТЕ КЛЕТКИ НИКОГА НЕ ИЗЧЕЗВАТ

Тъй като милиони хора, всяка нова година, всеки Понеделник и т.н., влизат с нова решимост да отслабнат, те трябва да се изправят пред горчивата истина:

Без значение, колко тегло губят, броят на мастните клетки в телата им вероятно никога няма да намалее.

Да, правилно прочетохте,

вместо това, нашите мастни клетки просто намаляват по размер, задържайки се в тъканите, готови да набъбнат отново с излишна енергия. Когато отслабнем, повечето от нас вероятно си представят, че мастните ни клетки изчезват от упражненията за „изгаряне на мазнини“ или диетите за „разрушаване на червата“, към които прибягваме. Но Майкъл Дженсън, изследовател на затлъстяването в клиниката Майо, казва, че всеки, който се надява да свали килограми, трябва да е наясно с начина, по който тези клетки действително реагират на загубата на тегло.

„За хората, които отслабват с 10 кг., да речем, когато преминат на диета след Нова година“, казва той, „мастните им клетки не са изчезнали“.

Основната функция на мастните клетки е да задържат липидите. Тези мастни молекули са основният избор на енергиен резерв на тялото – всяка мастна клетка капсулира капка от тях. Когато отслабваме, тези запаси от течни мазнини се източват, за да подхранват тялото. Но самата клетка остава. Всъщност мастните клетки или адипоцитите могат да растат или да се свият драстично, променяйки размера си до фактор 50, казва Дженсън.

Проучванията показват, че адипоцитите са склонни да възстановяват мазнините, особено ако тези мазнини се свалят бързо, като например при бърза диета или интензивна програма за отслабване. Това може да е една от причините, някои проучвания, проследяващи бивши състезатели в „The biggest looser“ (амеркианско телевизионно предаване за отслабване), да открият, че през следващите години много от тях възстановяват много, ако не и всички, от свалените килограми.

Основният заподозрян зад възстановяването на теглото е хормонът лептин, който регулира апетита. Със загубата на теглото намаляват и нивата на лептин, засилвайки апетита. След това, когато се приеме повече храна, адипоцитите се възстановяват.

„Когато стават по-малки, тези мастни клетки могат да ускорят своята машина за съхранение на мазнини“, казва Дженсън. „Така че, когато хората започнат да приемат повече мазнини в диетата си, мастните клетки са готови да ги грабнат и да ги съхранят.

МАШИНИ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Защо тялото прави натрупването на тегло толкова лесно? 

Макар и с лоша слава през последните години, мастните клетки са ключов компонент в телата ни. Както казва Дженсън, „ако нямахме мазнини, щяхме да сме неподвижни“.

Мастните клетки са отличен съд за съхранение на калории, източник на гориво за всички наши телесни процеси. Тялото може да задържи много повече калории в същото количество мазнини, отколкото в протеини или въглехидрати.

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

„Това е забележителен начин за съхраняване на калории, който може да ни поддържа живи за дълго време при тежки обстоятелства“, казва Дженсън. „Трябва да функционира наистина добре. Да може да съхранява, когато е налично, и да може да го пусне, когато трябва.“

Дженсън казва, че някога изследователите са вярвали, че броят на мастните клетки се увеличава само през детството, стабилизирайки се в ранна зряла възраст. Това изглежда е вярно за коремната мастна тъкан, най-честият обект на изследвания за затлъстяване. Но някои данни показват, че поведението на клетките се различава в зависимост от зоната на тялото, като броят на мастните клетки в долната част на тялото може да се увеличава през целия живот.

Както всички клетки, адипоцитите умират. Но те просто се заменят с нови, със скорост от около 10 % годишно, в цикъл, който се повтаря през по-голямата част от живота. В крайна сметка, казва Дженсън, повечето хора губят способността си да генерират нови мастни клетки с напредване на възрастта.

Photo by SHVETS production from Pexels

ОТЪРВЕТЕ СЕ ЗАВИНАГИ

Стомашният байпас и други процедури на бариатрична хирургия – които правят промени в храносмилателната система – помагат на пациентите да намалят приема на храна в дългосрочен план, задържайки мастните клетки до намаления им размер и поддържайки теглото, казва Дженсън. Липосукцията може също така физически да премахне адипоцитите от тялото. Но, отбелязва той, това са екстремни и скъпи решения, към които повечето хора не искат или имат нужда да прибягват.

И така, ако оставаме с мастните си клетки за цял живот, как можем да ги поддържаме в здравословен размер?

Дженсън не е фен на популярната концепция за диета, която изисква стриктно спазване. „Ще се принуждавам да спазвам тази диета, независимо какво. Всички сме виждали как това работи – не става“, казва той. Вместо това той предлага на хората да обърнат внимание на причините (тригерите), които ги карат да преяждат, и след това да ги елиминират.

„Колкото повече разсъждаваме, се оказва че огромна част поведението ни, когато става въпрос за хранителни навици, се ръководи от нашата среда“, казва той.

Например, казва той, някой, който получи повишение на работаното място, което изисква по-малко натоварваща работа, ще наддаде на тегло. Някой в ​​армията на рационирана диета ще отслабне.

Историите на успеха, които е виждал през цялата си кариера, идват от хора, които са променили средата си – храните, които имат в дома си, ресторантите, в които ходят – и по този начин собственото си поведение.

„Тогава не е нужно да се тревожат за силата на волята“, казва Дженсън.

Те са организирали живота си така, че да ги кара да правят това, което искат.“

Photo by Moe Magners from Pexels

Източник: "Your Fat Cells Never Disappear — Making Future Weight Gain More Likely" by Cody Cottier
This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.