...
skip to Main Content
CORE – ЦЕНТЪРЪТ НА ТЯЛОТО

CORE – ЦЕНТЪРЪТ НА ТЯЛОТО

Центърът на тялото не се ограничава само в „плочките на корема“. Въпреки че изглеждат добре, този тонизиран външен слой от коремна мускулатура не е същият като здравото „ядро“ (core).

Какво е „ядро“ и защо здравината му е толкова важна?

Ядрото е група мускули в центъра на тялото, която стабилизира и контролира таза и гръбначния стълб и следователно влияе върху долната и горна част на тялото. Включва всички основни и стабилизиращи мускули на корема, кръста, хълбоците и седалището. Когато всички основни мускули са по-силни, особено вътрешните мускули, които се прикрепят към гръбначния стълб, това помага за поддържане на по-добра изправена стойка.

Подобрената стойка,

която носи, ще помогнат да предотвратите някои от досадните болки във врата и гърба, които са резултат от прегърбването пред екрана през целия ден. Седенето на бюро за дълги периоди от време може да повлияе негативно на центъра на тялото, независимо от дейността ви извън работата. Ако това е текущата ви работна ситуация, уверете се, че прекъсвате дългите си периоди на седене на стол с бърза разходка или разтягане.

Здравината на „ядрото“ не е толкова за сила, колкото за способността на тялото да го поддържа в идеални пози – за разтоварване на ставите и насърчаване на лекотата на движението.

Това не е единствената важна предпоставка – работата с цялостната мускулатура на тялото ще ви помогне да функционирате най-добре.

Но здравото ядро ​​поставя основата за успех!

Photo by cottonbro from Pixels

За обикновения човек

това помага за поддържката на елементарни, всекидневни и битови движения. Ядрото ​​е основата на всички движения. На практика всяко движение, което правите всеки ден, произлиза от центъра на тялото. Така че колкото по-здраво, толкова по-лесно е да изпълнявате ежедневни движения като навеждане, за да вземете нещо от земята, стоене за дълги периоди от време или извършване на домакинска работа. Ето защо много основни упражнения попадат под чадъра на функционалнате треноровки. Те могат да ви помогнат да улесните ежедневието си, като буквално ви правят по-функционални.

За спортистите

насърчава по-ефективни движения, като по този начин предотвратява контузии и подобрява представянето. Изграждането на сила в центъра на тялото ще ви помогне да изпълнявате атлетични движения като замахване с тенис ракета или бейзболна бухалка или вдигане на тежести с повече сила, отколкото иначе бихте направили.

Центърът на тялото включва също и мускулатурата на тазовото дъно и поддържането на стабилност може да помогне за лечение и предотвратяване на определени видове инконтиненция.

Photo by Anna Shvets from Pixels

Подобряване на баланса

Когато работите със здрава основа, е по-лесно да останете изправени на нестабилна повърхност или да се балансирате след спъване/залитане. Това създава равновесие в тялото ви. Ставате малко по-високи и имате баланс в цялото си физическо същество.

Поддържате стабилността по време на тренировка, бягане и всякакви еженевни дейности. Позволява на таза, бедрата и долната част на гърба да работят заедно по-гладко с по-малко люлеене и по-малко изразходвана излишна енергия.

Защита на вътрешните органи

Органите са жизненоважна част от функцията на тялото и силното ядро ​​ги предпазва. Органи като черен дроб, далак, бъбреци и други се намират точно под коремната стена, която действа като щит срещу външната среда. В резултат на това, колкото по-силно е ядрото, толкова по-добре защитава тази тъкан от външна сила и увреждане.

Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels

Проблемът със слабото ядро

С напредването на възрастта развиваме дегенеративни промени, много често в гръбначния стълб. Структурите на костите и хрущялите са подложени на износване. В повечето случаи сме способни напълно да контролираме и премахваме симптомите чрез подходящите упражнения за здравина на центърът на тялото.

Наличието на силни и стабилни постурални мускули помага за преустановяване на натоварването на костите и други структури, което им позволява да се движат по-добре. Сколиоза и много други изменения на гръбначния стълб, също могат да бъдат  подобрени и контролирана с правилни постурални упражнения.

Наличието на дисбаланс в центъра на тялото ​​може да доведе до проблеми нагоре и надолу по тялото. Болката в коляното често е причинена от недостатъчна стабилизация на таза. Някои бегачи развиват болки дори във врата и гърба при бягане, тъй като „амортисьорите“ в центъра на тялото им не са достатъчно здрави.

Наличието на силно ядро ​​подобрява драстично качеството на живот.

Намалява всяка болка, която може да изпитвате, поддържа долната част на гърба, укрепва гръбнака и ви кара да се чувствате свободни и движенията да се случват с лекота.

Основната сила е важна през целия живот. Тя стабилизира цялото ви тяло и ви дава по-добър баланс и стойка, като всичко това може да помогне за предотвратяване на падания, намаляване на болките в гърба и поддържане на подвижност с напредване на възрастта.

Когато става въпрос за укрепване на центъра,

с добре тонизирани коремни мускули, методът Пилатес е несравним.

Докато много други системи за тренировки се фокусират върху укрепването на мускулите на голямата повърхност, Пилатес тренира тялото, така че всички основни мускули да работят заедно, за да поддържат и стабилизират гърба.

Photo by Kindel Media from Pixels

Източници:
"Understanding and improving core strength" by Lauren Elson, MD
"The 10 Benefits of a Strong Core, According to Trainers" by Kathleen Ferraro
This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.