skip to Main Content
Градът изправи рамене: Пружини на духа

Градът изправи рамене: Пружини на духа

От Елена Колева

Тялото ми излезе от света на студените и анонимни фитнес зали и поиска отново да се нарече човешко. Замислих се за думите на Шекспир, според когото нашите тела са нашите градини. За това как се култивира здраве, грация и любов към живота. За тялото като prêt-à-porter. Отговорът ме отведе в Студио 7. Оазис за спорт и здравословна градска култура – колония на желанието за принадлежност. Място, което предлага индивидуални тренировки за хора с различна физическа подготовка и възраст, но с една и съща хромозома: страстта към това да си щастлив в кожата си.  

Джоузеф Пилатес и Философският камък

Ето ме в уютното студио на ул. „6-ти септември“ – една от трите локации на Studio 7, създадено от Йолана Анчева и Татяна Стоянова и обгрижващо комплексно човешкото тяло чрез пилатес, функционални тренировки и водна гимнастика. Следвайки естествения подбор на градската еволюция, момичетата разбиват шифъра на времето и създават нова порода място. Храм на градския дух, в който – също като в човешкото тяло, няма нито една излишна линия и нито един мускул, който да не служи за нещо.

Още на вратата на Studio 7 Pilates се разминавам с жена, която минава през фоайето леко като платноходка. Скоро ще разбера, че в този мини социален клуб – освен на синхрон, баланс и изящна стойка, човек се учи и на отношение към живота. В съботите, в които не работят, Таня и Йоли превръщат студиото на ул. „Добруджа“ в зала за беседи и лекции за козметика, ароматерапия, био-фермерство, астрология, био-добавки, кинезиология и личности, от които сърцето ти минава от тръс в галоп.

Часът започва с усмивка от индивидуалния ми инструктор, който ме кани в стаята. За тренировката личното отношение е точно толкова важно, колкото е диафрагмата за дишането. Няма значение на кого ще попаднеш – в Студио 7 има цял отбор от идеално обучени професионалисти с опит в различни сфери – от художествена гимнастика и балет до лека атлетика и таекуондо. Не са се събрали случайно. Студиото е пресякло пътищата на личната им спортна карма.

Слагам крака върху “футбара” на реформъра – уред, създаден от Джоузеф Пилатес през 1926 г., който стяга мускулите в дълбочина. Джоузеф опъва пружините на въображението си и го изобретява дори по-рано – още докато работи във военна болница на остров Манусо. Целта на германеца е да възстанови мускулите на ранените с помощта на пружини и ластици, закачени за леглата им. После Пилатес отваря и пъвото си студио на Осмо авеню в Манхатън, посещавано предимно от танцьори. Останалото е история.

Машините в Studio 7 Pilates са топът в бранша – Peak Pilates, които усещам като отливка от собственото си тяло. Поглеждам се в огледалото. Правя нещо, подобно на класическото упражнение от балета „Гран-плие“, само че от хоризонтално положение. Нещо като лежащ клек при разкрачен стоеж, при който петите на краката сочат една към друга. Гърбът е прав, като на възпитаничка от френската флейтова школа. Добре де, може би още приличам на жабче, но съвсем скоро ще се превърна в лебед.

Следват поза Русалка, Маймунка и Кобра. Тялото ми се разтяга заедно с пружините и с всяко следващо движение го усещам като добре смазана машина. Балансираната комбинация от упражнения го синхронизират, коригират стойката ми, намаляват стреса и оформят хармонични, издължени мускули без излишна маса. В същото време ставите и сухожилията са в пълна безопасност. За разлика от фитнеса пилатесът натоварва много мускули едновременно. На прицел са дълбоко разположените, в близост до скелета, и тъкмо това оправя стойката. Изправя гръбнака на деня.

Функция от съвършенството

Следващата ми тренировка е в Studio 7 Function, което диша във вътрешния двор на тихата централна уличка „Добруджа“. Второто от трите убежища на Таня и Йоли за битка с посредствеността. Оазис сред цветя, успокояващ евкалиптов аромат, лампа, която хвърля отблясъци по челото на града, и кът за почивка, където са и личните картони на трениращите.

Заемам мястото си на постелката за разгрявка като полугъвкава градска котка, а личният ми треньор за днес, умело жонглира с опознавателни въпроси. Като бивша гимнастичка спортът я съпътства през целия й живот, но едва след като става професионален фитнес треньор разбира колко отговорно е да се грижиш за другите. И че най-деликатното нещо е да се тренира мускулът на доверието.

 

„Функционалната тренировка е най-добрият начини за повишаване на ефективността на тялото и справяне с ежедневните физически задачи“ – обяснява ми още тя, говорейки за „постелката“ на живота, където височината на скока и приземяването са още по-важни, а успехът се гради на собствени мускули.

И тук, в Studio 7 Function, е царството на функционалните занимания със собствена тежест. Само че освен тежестта на тялото в играта влизат също гирички, ластици, Ugi или Bosu топка, Foam Roller, Balance body. Мускулите от различните части на тялото се тренират координирано, а крайният резултат е хармония. Натоварването варира, но методът е изпитан като диаманта – искрящ и устойчив на корозията на времето. Когато я питам от какво е направено тялото на жената, която никога не губи форма, Нели стреля право в целта: „Истината е в кристалната решетка на волята.“

Синьото е най-топлият цвят

Последната ми тренировка за тази седмица е в градския ашрам на удволствието Studio 7 Aqua в хотел Sense, направен от струи дневна светлина, зеленина, дърво, камък, стомана и вода. Басейнът е като от филм на Франсоа Озон: дълбок син екран, който проектира стремежа към съвършенство.

Следвам напътствията на Таня, която освен съсобственик е и дългогодишен фитнес инструктор. Оглеждам останалите момичета и се сещам за отбора по синхронно плуване във филма „Пукнатини“ – толкова сме сляти с водата, че буквално сме като глина в сините й ръце. Заемаме фомата й.

Осъзнавам, че водата е най-голямото пристанище на изящността. Водната гимнастика дава възможност да се приложи кардио и силово трениране, което не натоварва ставите и помага за изглаждане на силуета и формите. Тя подобрява работата на сърдечно-съдовата система, координацията и издръжливостта, като същевременно изглажда линиите на тялото.

С всяко движение усещам съпротивлението на водната маса и въпреки това съм в абосолютна кохезия с нея. Сякаш костите ми придобиват все повече флуидност. Съпротивлението спомага за по-доброто развитие на мускулите, ставите и сухожилията. Цели 800 пъти по-плътна от въздуха, водата повишава неколкократно ефективността на тренировката и намалява риска от травми.

Сред големите бели свещи по периферията на басейна, високите прозорци и драперията на водата в градската лагуна получавам първото си причастие в тайнството на красотата. А от динамиката на града ни делят само прозрачните зеници на високите панорамни прозорци…

Тръгвам си, сякаш с няколко килограма по-лека. И бързам да резервирам следващите си часове. Знам, че тренировките ще внесат повече нежност във всекидневието ми. И че са новите градивните частици на щастието да бъдеш самия себе си.

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *